Coachen met Paarden2022-03-22T08:35:13+00:00

Coachen met Paarden

Wat is paardencoaching?

Coaching, in het algemeen, is gericht op jouw toekomst. Je verleden wordt benoemd en erkend, maar de focus is gericht op wat zich afspeelt in het hier en nu. Bij coaching wordt je ondersteund om vooropgestelde doelen te behalen, maar de nadruk ligt bij jou. Coaching is gebaseerd op zelfsturing en het zoeken naar oplossingen, die werken voor jou specifiek.

Bij Equimind is coachen met paarden, of equicoaching, een bewuste keuze. Er zijn verschillende eigenschappen die een paard geschikt maken voor coaching. Voor mij is echter de belangrijkste eigenschap dat ze emoties losmaken bij ons. En laat nu net emoties zo een belangrijk gegeven zijn in ons leven, zeker rond verlies. In mijn blog lees je meer over wat paarden al hebben betekend in mijn leven.

Wij, mensen, zijn meesters in onze emoties en gevoelens te verstoppen. Onbewust bouwen we hierdoor spanning op. We kunnen dat best een hele tijd volhouden tot je op het punt komt dat het genoeg is. Je lichaam laat je in de steek of je voelt je verloren. Hier komt het paard in beeld.

Het is moeilijk om in enkele zinnen te omschrijven hoe paarden ons nu juist kunnen coachen. Paarden hebben iets mysterieus over zich en het is juist door met het paard een connectie aan te gaan, dat je het mysterie zal ervaren.

Paarden voelen spanningsvelden

Paarden zijn in coaching een mooie meerwaarde. Ze zijn in staat jouw sneller inzicht te geven in je gedrag en patronen. Mensen worden 95% gestuurd door hun onbewuste geest. Slechts 5% van ons denken en doen komen voort uit het bewuste deel. Paarden reageren instinctief op wat zich afspeelt in je onbewuste geest. Hierdoor wordt jij je er bewust van en kan je er met aan de slag. Het uiteindelijke doel van paardencoaching is om een mooie balans te krijgen tussen jouw denken, voelen en doen. Dat brengt rust.

Een paard voelt aan hoe wij ons voelen, ze voelen onze spanning. Door contact te maken met een paard neemt het onbewust een deel van je spanning over. Omgekeerd kan ook, als we ons er voor open stellen. Concentreren we ons op de rust van het paard, zijn lagere hartslag, zal onze hartslag en dus spanning ook verlagen.

Als mensen zich alleen voelen, om welke reden dan ook, kan het paard een echte steun zijn. Even je verhaal doen, zonder weerwoord te krijgen. Even je tranen laten zien, zonder angst om ervoor beoordeeld te worden…

Een paard is een belangrijke meerwaarde

Rust is een gegeven waar we allemaal naar op zoek zijn. Ons drukke leven laat vaak niet toe om even stil te staan. Stil te staan bij wat onze problemen echt zijn of wat onze doelen eigenlijk zijn. Het is gewoon fijn om in deze omgeving even stil te staan, even op de rem te gaan staan. Even stil staan bij hoe een paard leeft, in zijn kudde. Het paard kan ons inzichten bezorgen, die we zelf kunnen toepassen.

Voor veel mensen is het een paard een belangrijke meerwaarde in een coachingsessie. Ze worden uit hun eigen comfortzone gehaald door met het paard aan de slag te gaan. Ze leren van zichzelf hoe ze zich daarbij voelen, hoe ze zich gedragen en wat ze goed doen. Door zo’n situaties te spiegelen naar hun eigen leven, kunnen ze tot mooie inzichten komen.

De subtiele signalen die paarden geven tijdens een sessie, zijn een soort richtingaanwijzers voor mij als coach. Door de signalen van het paard of de kudde te volgen, komen we vlugger tot de essentie.

Stap binnen in onze stal

Hoe gaat dat er nu echt aan toe?

Sorry, not sorry, maar geen fancy bureau bij ons. Als je bij Equimind binnen stapt, stap je letterlijk de stal binnen.

Via een intake gesprek maken we kennis met elkaar en gaan we dieper in op wat je juist tot hier heeft gebracht. Na het intakegesprek heb jij een duidelijk beeld wat je van Equimind mag verwachten en heb ik een duidelijk beeld waar jij naar toe wil werken.

In het coaching traject komen de paarden mee in actie. Afhankelijk van je traject, je persoonlijke behoeftes betrekken we het paard. Sessies vinden plaats in de stal, de weide, de piste of we gaan op wandeling.  Even voor alle duidelijkheid, er wordt niet met de paarden gereden.

Het is totaal niet nodig om ervaring te hebben met paarden. Iedereen is welkom.

Equimindcoaching | Coachen Met Paarden | Bureau

Wat zijn de voordeel van coachen met paarden?

  • Paarden houden geen rekening met jouw vraag of je thema. Dit zorgt vaak voor verassende inzichten.
  • Paarden kennen geen oordeel, ze kijken enkel naar wie je écht bent. Zonder verhalen, zonder verwachtingen.
  • Tijdens een sessie krijg je direct feedback van een paard, wanneer je iets veranderd in je gedrag of je houding.
  • Paarden creëren een ruimte, een rust die uitnodigt om even stil te staan. Vooral bij jouw gevoel.

EQUIMIND – COACHEN MET PAARDEN

You see a horse with your eyes but you feel a horse with your soul

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik investeren in een coachingtraject bij Equimindcoaching?2021-04-27T09:41:29+00:00

De reden waarom je in een traject stapt, is voor iedereen anders. Wat wel voor iedereen geldt is dat een coachingtraject aangaan, een investering in jezelf is!

Je bent hier op deze website beland omdat iets in jou je hier naar toe heeft geleid. Iets in jou zegt dat het tijd is voor verandering. Als je twijfelt omwille van het kostenplaatje kan je voor jezelf even stilstaan bij het volgende: wat is mijn geluk me waard? Wat heb ik er voor over om me gelukkiger te voelen, beter te functioneren, de beste versie van mezelf te worden?

Kies je voor een reis van twee weken, waar je even ontsnapt uit je huidige situatie? Of kies je voor een coachingtraject dat er voor zorgt dat je de rest van je leven gelukkig kan zijn?

Ik heb helemaal niets met paarden, is dat een probleem?2021-04-27T09:42:00+00:00

Absoluut niet! Tijdens het coachingstraject is het niet de bedoeling dat je een volleerd ruiter wordt. Daar zijn andere specialisten voor. Bij Equimind sta jij centraal en werk je, samen met een paard, aan jezelf. Er wordt enkel naast de paarden gewerkt. Laat angst of twijfel je niet belemmeren om op intakegesprek te komen. De sessie gebeuren steeds onder professionele begeleiding en ervaren paarden.

Twijfel zeker niet om met te contacteren als je vragen of bedenkingen hebt.

Waarom paarden gebruiken in een coachingsessie?2021-04-27T09:42:28+00:00

Het is moeilijk om in een paar zinnen samen te vatten wat de rol van paarden juist is. Het is eigenlijk iets dat je moet ervaren, moet voelen.

Paarden zijn een mooie tool om te gebruiken  in coachingsessies. Ze maken voor veel kinderen en volwassenen de drempel lager om hulp te zoeken.

We gaan het paard als mede-coach inzetten. Naast de vele positieve eigenschappen van een paard, staat het paard vooral voor rust, troost en kan het een extra uitdaging zijn tijdens een sessie.

Is coachen met paarden enkel voor volwassenen?2021-04-27T09:42:53+00:00

Neen, kinderen kunnen ook bij ons terecht. Onze paarden zijn kids-proof en de trajecten worden afgestemd op het kind.

Tijdens het traject staat het kind centraal, maar de ouders worden er bij betrokken.

Kan ik bij Equimind enkel terecht voor coaching rond verlies en verwerking?2021-04-27T09:43:11+00:00

Verlies is een heel ruim begrip en voor iedereen anders invulbaar. Je verliest een dierbare, een job, een relatie,… Het heeft allemaal invloed op ons leven.

Er gebeuren zaken in het leven, die allemaal verwerkt moeten worden.

Zo was voor mij mama worden ook iets dat gepaard ging met verwerking. Ik was heel blij met mijn kindjes, maar kon toch mijn draai niet vinden om de een of andere reden. Eigenlijk had ik voor mezelf nog niet verwerkt dat ik nu ook een mama was. Een super leuke ervaring, maar die toch een hele impact heeft op mijn leven. Door aan mezelf te werken ben ik nu ook een betere mama geworden.

Zo zie je dat coaching voor oneindig veel zaken in ons leven nuttig kan zijn.

Go to Top