Wat is paardencoaching?

Paarden, ze doen wat met een mens. Vraag aan een groep wat ze van paarden vinden en je krijgt gegarandeerd een mix van antwoorden. Maar waarom worden paarden nu ingezet bij een coaching?

Waarom paardencoaching?

Welke eigenschappen bevat een paard die een meerwaarde bieden tijdens een coaching?

Het antwoord is heel eenvoudig.

Paarden zijn kuddedieren. Ze leven samen en voelen hun omgeving haarfijn aan met één doel: bescherming en overleving van de kudde. Wanneer er onrust heerst, reageren ze met gedrag. Ze vertonen dan subtiele signalen zoals het hoofd verlagen, een stap achteruitzetten of wegkijken. Uit veiligheidsoverwegingen communiceert een paard dus alle vormen van onrust. Die instinctieve reacties helpen mij als paardencoach om dieper gelegen blokkades te ontdekken.

Interesse om het zelf te ontdekken?

Hoe werkt therapie met paarden?

Een paard creëert diepgang tijdens een coaching. Waarom is dat nu nodig? Omdat we slechts 5% bewust leven. Alle andere handelingen gebeuren via ons onderbewustzijn of noem het gerust instinct. Denk maar aan ademen, verteren, slapen, opkijken wanneer je geluid hoort of reageren op iets dat je zintuigen prikkelt.

Waarop richt ik me als coach?

Tijdens de coaching zoek ik de overgebleven 95% en net daar zijn paarden meesters in. Ze communiceren en reageren via het onbewuste deel, maken blokkades op een zachte manier zichtbaar, leggen patronen bloot en gaan pijlsnel de diepte in. Samen als coachingspartners doorgronden we elke vorm van verdedigingsmechanisme (coping).

De zintuigen van paarden

Paarden horen geluiden vanop een afstand van meer dan 4 kilometer. Het reukvermogen is immens en ze voelen met elk deel van hun lichaam. Trillingen via hun hoeven, omgevingsverschillen via de tastharen op hun neus en elk deeltje van hun lichaam staat in functie van communicatie, overleving en de bescherming van de kudde.

Tijdens een coachingsessie gebruiken we deze mooie, gevoelige en instinctieve eigenschappen om gevoelens en blokkades te ontrafelen.

Het geheim van paardencoaching

Beeld je een plas met stilstaand water in. Een spiegel waar je een steentje in gooit. Wat gebeurt er? Juist, je vormt trillingen en golfjes op het water. Hetzelfde zien we bij paardencoaching. Wanneer jij bij de paarden komt, gooi je een klein steentje in het water. Je veroorzaakt golfjes in het rustige oppervlak waar de paarden op reageren met kleine signalen. Binnenin die interacties ligt waardevolle informatie die ik als coach opvang.

Soms communiceert een paard duidelijk, andere keren subtiel, zoals een oor dat beweegt of een neusgat dat verkleint of vergroot. Als paardencoach vang en interpreteer ik elk signaal van mijn paarden.

Interesse om het zelf te ontdekken?

Hoe verloopt een paardencoaching?

Hoe verloopt een paardencoaching sessie? Daar vind je geen eenduidig antwoord op.

Paardencoaching is maatwerk. Nemen we eerst de tijd voor een gesprek of om te wennen aan de omgeving? Gaan we meteen naar de paarden? Het hangt af van wie jij bent en hoe jij in het leven staat.

Wat ik wel al vertel:

  • Je rijdt niet op het paard
  • Het paard loopt vrij rond of je wandelt ermee
  • Je maakt contact met het paard
    (wandelen, borstelen, aaien …)

Elk contact bevat een onschatbare waarde aan informatie. Vanuit interacties ontstaat er een gesprek, ontdekken we de dieperliggende lagen en richten we ons op inzichten, groei en praktische handvaten.

Equimind paardencoaching tijdens een sessie in Kontich.
Paardencoaching door Annlies Hens van Equimind.

Wat doet een paard met jou?

Onze gevoelens verstoppen we diep vanbinnen. Uit bescherming draaien we rond de pot, gaan we de essentie of confrontatie uit de weg of bouwen we onze verdedigingsmechanismen sterk uit. Het maakt ons blind voor de oorzaken van onze pijn, blokkades of belemmeringen.

De oplossing ligt binnenin je (onbewuste) gevoelens en dat brengt een paard naar boven. Pas als we durven voelen en erkennen, ontstaat er ruimte voor groei.

Jij bent belangrijk

Het draait om jou. Je hoeft het paard niets te leren of te helpen. Integendeel. Het paard vertelt, spiegelt en ondersteunt. Het leert je reflecteren en helpt je aan oplossingen. Ze vellen geen oordeel, zien enkel jou en niet je status, bezit, werk- of thuissituatie en liegen nooit. Paarden voelen en breken zo je opgebouwde muur af.
Valt jouw verhaal niet te omvatten met woorden? Zelfs zonder woorden werkt een paardencoaching effectief.

De voordelen van buitenlucht

Een paardencoaching sessie vindt altijd buiten plaats. Wandelen in de natuur, het doet wonderen. Je staat letterlijk met je voeten op de grond, weg van de dagelijkse drukte, deadlines, telefoons, computerschermen… Je laadt jouw batterij op door gewoon in rust te gaan

Werkt paardencoaching voor iedereen?

Absoluut! Jong en oud in alle maten en gewichten. Mensen zonder etiket of met een arsenaal aan labels. Elk rugzak past in de wei. Zelfs mensen met een angst voor paarden baten erbij. Dit klinkt misschien gek, maar jouw angst valt ook onder communicatie. Spreek erover en ik help je de stap zetten uit je comfortzone.

Of je nu midden in een rouwproces zit, meer daadkracht zoekt, een groter zelfvertrouwen wenst of een beter zelfbeeld. Elk thema of elke zoektocht naar je potentiële ‘ik’ floreert bij mijn paarden in de wei.

Welk paard past bij mij?

Mijn paarden genoten een speciale opleiding, maar daarnaast is hun mentale gezondheid het belangrijkste. Rennen in de wei, spelen met elkaar, genieten van de buitenlucht, een kudde vormen. Stuk voor stuk belangrijke aspecten in het mentaal welzijn van een paard. Ik combineer dit met een goede verzorging en menselijke aandacht waardoor mijn paarden vanuit een optimaal persoonlijk welzijn zorg dragen voor jou. Jij kiest dus niet het paard, het paard kiest jou.

Na elke sessie geef mijn paarden weer ruimte om te ontladen. Voelt het paard zich een dagje niet opperbest, dan krijgt het extra rust. Een dipje gebeurt wel eens bij iedereen, dus ook bij mijn paarden. Wat belangrijk is voor jou en de paarden? Dat ik ze inzet wanneer jullie er allebei klaar voor zijn.

Wat kost een coaching met paarden?

Afhankelijk van welk traject je uitstippelt, ligt de kostprijs anders. Het eerste kennismakingsgesprek is alvast gratis. Je verliest dus niets. Vind meer informatie over de verschillende tarieven bij mijn paardencoaching bij stress en burn-out  of paardencoaching voor persoonlijke groei.

Interesse om het zelf te ontdekken?

De voordelen van persoonlijke groei en ontwikkeling

Gericht op jou

Stap voor stap neem jij terug de controle over je keuzes, je emoties, je zelfbeeld en je weg vooruit.

Focus op balans

Voel je terug in balans op persoonlijk en professioneel vlak en laat je doelgericht ondersteunen.

Paard als coach

Paarden reageren op je onderbewuste en reiken je nietsvermoedend handvaten aan. Ontdek meer over coaching met paarden. www.equimindcoaching.be/coaching-met-paarden

Close-up van paardoog van Equimind paardencoaching.